Pro Čechy je při výběru potravin v obchodech velice důležitá země jejich původu. Podle průzkumů se o původ potravin zajímá osm z deseti českých občanů a dokonce polovina z nich odloží výrobek, pokud zjistí, že pochází z Polska. Důvodem jsou špatné zkušenosti a obavy ze složení a kvality potravin.
Nelze se tomu divit, neboť poslední zkušenosti s polskými vejci, před tím s posypovou solí v potravinách a další nezdravé jevy nutí spotřebitele vyhledávat kvalitní a nezávadné potraviny. Zatímco dříve upřednostňovala většina spotřebitelů především nižší cenu, v poslední době se jejich zájem zaměřil na složení a kvalitu prodávaných potravin.
Nejvíce se to týká masa
Lidé se více věnují kontrole čerstvého zboží oproti trvanlivému. Proto v obchodech nejčastěji sledují původ masa a drůbeže, ale také ovoce a zeleniny. Po nedávné aféře s polskými vejci se zvýšila pozornost zákazníků při nákupu vajíček. Podle průzkumů sledovalo původ vajec loni jen sedm lidí ze sta, zatímco letos se o vejce zajímají tři lidi z deseti. V procentuálním vyjádření sledují Češi původ vajec ve 28%, u masa a drůbeže je to dokonce 47%, u ovoce a zeleniny 41%. Na opačném pólu zájmu je pak víno, pivo a nápoje, o jejichž původ se zajímají pouze 2% českých zákazníků, stejně jako u pečiva.
Asi čtvrtina českých spotřebitelů uvádí jako důvod tohoto sledování obavu o kvalitu potravin a jejich zdravotní nezávadnost. Zhruba stejný počet zákazníků se údajně snaží podporovat české výrobky a českou ekonomiku.
Nezájem o produkty z Polska
Stejně jako roste zájem Čechů o původ některých potravin, stoupá i snaha vyhýbat se výrobkům pocházejícím z určitých států. Na prvním místě je v tomto výčtu Polsko, jehož potraviny cíleně odmítá nakupovat každý druhý dotázaný zákazník. K tomuto počtu se přibližují i potraviny pocházející ze zemí bývalého sovětského bloku. Například potravinám z Ukrajiny se vyhýbá každý šestý a potravinám z Ruska každý osmý zákazník. U polských potravin je to dáno několika incidenty z posledních let, po kterých Češi nedůvěřují žádným polským výrobkům, ikdyž většina potravin z Polska je naprosto v pořádku. Nejtolerantnější jsou k polským potravinám lidé žijící poblíž hranic z Polskem, kteří s nimi mají největší zkušenosti.